Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn onsdag 06.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng viss du høyrer drønnelydar eller ser at det sprekk opp i snødekket. Dette er teikn på at du påverkar vedvarande svakt lag.

Skredfarevurdering

Det finnes flere svake lag i snødekket, men de fleste steder skal det en del til for å løse ut skred. De lagene som førte til drønn og skredutløsning den 25 nov. har ikke blitt borte. Trolig har de mange steder tilpasset seg vekten av overliggende lag og gir derfor ikke så tydelige signaler på ustabilitet. Men kraftig drønn mandag tyder på at enkelte steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred. Lagene vil også bli mer aktive ved ny pålagring.

Pr nå er det lettest å løse ut skred der snødekket er tynt, og der fokksnøflakene ikke har understøtte, dvs ikke holdes på plass av terrenget under. For eksempel over klipper/stup.

De største fokksnøflakene ligger i sørøst-vendte heng, men det finnes flak i flere himmelretninger etter skiftende vindretning.

Det kalde været har omgjort mye av snødekket til kantkorn. Dette har myket opp fokksnøflakene mange plasser og dermed både begrenset flakets evne til å bli stort, samtidig gitt et bedre skiføre.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 5. desember 2023

Det ligger et tynt snølag til fjorden i regionen. Det er avblåst på rygger og vindutsatte steder til fjells, men det finnes fin og løs snø i skjerma formasjoner. Det kalde og klare været har dannet mye kant og rim i overflaten. Fra ca. 800 moh er snødekket tykkere og mer lagdelt. Siste betydelige snøfall var 22.-24.nov. med vind fra vest -nordvest.

Det finnes flere vedvarende svake lag i snødekket. I bunn er det store kantkorn og begerkrystaller. Under siste fokksnøflak, finnes det mange plasser både et lag med store rimkrystaller og et skarelag med kantkornlag under. Alle disse tre svake lagene har stor utbredelse og har bruddforplantningsevne.
22.nov. før det største snøfallet, regnet det opp til ca. 1000 moh. Denne fuktighetet ga gode forhold for kantkorn-dannelse. Beltet mellom 800-1000 moh bør en derfor følge med på.

Et naturlig utløst str 2 flakskred i Jostedalen østlig heng observert for en uke siden, etter stor pålagring.
25.11. ble det fjernutløst flere skred, enkelte svært store.

Mandag ble det rapportert om drønn på Blåfjell i nord-vendt side på 1050 moh. Og tester viste at det var lett å få brudd som forplantet seg i rimkrystall laget.

Fjellvær

Tirsdag 5. desember 2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -26 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Onsdag 6. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -24 °C til -12 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS